a herd of horsesSecundaire traumatisering


Secundaire traumatisering is het trauma dat je kunt oplopen doordat je met empathie naar het slachtoffer van een primair trauma luistert. Je kijkt daarmee door de ogen van het slachtoffer en beleeft het trauma als het ware mee. Je kunt vervolgens klachten ervaren alsof je het trauma zelf hebt ervaren. Dit is een veel voorkomend beroepsrisico bij allerlei soorten zorgverleners, maar de klachten worden vaak door allerlei oorzaken niet herkent of verward met een primair trauma of burn-out. De gevolgen voor deze zorgverleners (en soms voor hele teams) kunnen enorm zijn.

Ik heb mij tijdens mijn afstuderen gespecialiseerd in de (preventieve) werking van supervisie op secundaire traumatisering. Ik heb daardoor veel kennis opgedaan op dit gebied.

Afgelopen jaren heb ik deze kennis als leidinggevende, supervisor en (team-)coach kunnen inzetten en daardoor het effect ervan kunnen ervaren.

Met mijn afstudeerscriptie over dit onderwerp heb ik in 2020 de scriptieprijs van de beroepsvereniging LVSC gewonnen. Hierdoor was ik in de gelegenheid om dit beroepsrisico meer bekendheid te geven. Omdat kennis over het bestaan van dit risico, het herkennen van de signalen bij je zelf, je collega en het team een preventieve werking heeft, heb ik een aantal workshops over dit onderwerp ontwikkeld.

Wil je onderzoeken of jij of je team (extra) risico loopt op secundaire traumatisering, kun je via deze link een risico-taxatie invullen.

Wil je onderzoeken of jij zelf, je collega of je team signalen vertonen die zouden kunnen wijzen op secundaire trauma, dan kun je via onderstaande links de signalenkaart gebruiken:

Om secundaire traumatisering van professionals in de zorg te voorkomen of te signaleren en daar naar te kunnen handelen heb ik een workshop ontwikkeld. Kijk bij aanbod als je meer wilt weten over deze workshop en de mogelijkheden.

Het SKJ (de beroepsvereniging voor jeugd- professionals) heeft de workshop geaccrediteerd en deelnemers krijgen na het volgen van de workshop 5 punten.

Doel van de training voor de deelnemers:
  • Leren wat secundaire traumatisering betekent
  • Leren zichzelf als instrument beter te kennen en onderhouden hetgeen bijdraagt in het voorkomen dat hij of zij getraumatiseerd raakt.
  • Leren signalen bij zichzelf en anderen herkennen
  • Weten hoe zij het risico op secundair trauma kunnen verkleinen en hun professionele identiteit te versterken.
  • Leren door deze scholing beter luisteren naar eigen kompas, reflectief te zijn op eigen handelen en dit bespreekbaar te maken met andere zorgprofessionals.
  • Maken de vertaling van de training naar hun eigen werkpraktijk


Mocht je naar aanleiding van deze informatie verder nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.

Als je interesse hebt in mijn afstudeerscriptie dan kun je die met deze link inzien en lezen.